Kehonhallinta – Matka alkaa…

Sata vuotta sitten kopsautettiin kannat yhteen, vedettiin rinta rottingille ja todettiin: ”Hyvä ryhti.”

Jännä juttu, jotenkin se tuntuu monen mielessä olevan edelleen hyvän ryhdin perusta. Saamme nykyään tietoa joka tuutista siitä, miten nuorten ryhti on romahtanut, miten aikuisten ryhti on romahtanut, mitä hyvä ryhti on, kuinka saat hyvän ryhdin… Ja noista tuuteista saadut ohjeet antavat kuvan, että kun teet kotona näin ja näin, niin johan tulee hyvä ryhti, naps.

Kunpa se olisikin noin helppoa!!

Mietitäänpä, mitä tapahtuu kehossa, kun teemme sen ”hyvän ryhdin” eli rinta rottingille. Taas karkeasti: Koko kylkikaarien ja hartiarenkaan muodostama paketti kallistuu hartioista taakse ja lavat liukuvat selässä yhteen. Huomaat sen siitä, että rintalasta nousee kohti kattoa. Jotta ei lähtisi kaatumaan taakse, joutuu hieman kompensoimaan pään asennossa painamalla leukaa kohti rintaa. Lantion alueella ”pyrstö” nousee hieman pystyyn ja lantion etupuolella olevat suoliluut laskevat hieman kohti lattiaa. Ja nyt, jos katsotaan sivuttain asentoa peilistä… hmmm… Tässä asennossa lihasten, varsinkin syvien tukilihasten on melkoisen työlästä antaa minkäänlaista tukea kehossa. Ja rinta rottingilla on vain yksi ryhtiongelma ryhtiongelmien moninaisessa kirjossa.

Kun aivot ovat pitkän ajan kuluessa, siis vuosienkin ajan, hahmottaneet jonkun asennon kehossa hyväksi, siitä pois pääseminen on oikeasti melko työn ja tuskan takana. Usein vaan valitettavasti omat elämäntapamme ja liikkumistottumuksemme ovat voineet johtaa siihen, että kehomme kiharainen asento koetaan hyväksi ja ollaan tyytyväisiä. Kunnes tulee selkä-, polvi-, lonkka-, jalkaterä- ym. ongelmat. Just name it!

Meidän pitäisi saada kehon eri osat asettumaan luontevasti paikalleen niin, että pää, hartiat, lantio ja jalkaterät ovat hienosti linjassa. Varmasti olette kaikki kuulleet akselista?!? No tämä on juuri se! 🙂 Ja tähän tarvitsemme vahvaa kehonhallintaa, siis lihastyötä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä! Käydessäni äitini luona, annan hänellekin vinkkejä ja palautetta ryhdistä. Kerran kylläkin esitettiin suora ehdotus: ”Mitä, jos menisit hotelliin yöksi!” 😀

Siis kohtuus kaikessa…

Mutta tässä asia, johon kaikkien kannattaa satsata. Siispä hommiin!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s